Dry Needling

DRY NEEDLING IN ENSCHEDE

Last van verkrampte spieren of (chronische) spierklachten? Een goede behandeling om daarvan af te komen is dry needling. Laat je niet afschrikken door de naam. Ja, er komen naalden aan te pas, maar dit zijn hele dunne acupunctuurnaaldjes. En nee, er wordt niets ingespoten. Vandaar het woord ‘dry’ in de naam. Dry needling kan heel effectief zijn in het voelbaar verminderen van spierspanning en pijn en het verbeteren van de beweeglijkheid. Meer weten? Lees dan vooral even verder.

KAMP JIJ AL LANG MET ÉÉN OF MEER VAN DEZE KLACHTEN?

  • Pijn, verkramping en stijfheid in spieren of gewrichten
  • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
  • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
  • Pijn-ontwijkend gedrag: Je gaat anders bewegen

Dan is een dry needling behandeling door onze fysiotherapeuten Timo, Ronald, Pim en Max zeker het overwegen waard. Zij kunnen je door middel van dry needling, in combinatie met gerichte oefeningen, van je klachten afhelpen. Daarnaast verkleinen ze met hun behandeling de kans op herhaling van je klachten. Herken je één van de bovengenoemde klachten? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken of kom naar ons inloopspreekuur.

WAT IS DRY NEEDLING?

Dry needling is een behandelmethode waarbij triggerpoints(pijnpunten) in de spieren aangeprikt worden, met als doel deze triggerpoints uit te schakelen en de spieren snel en langdurig te laten ontspannen.

De focus van een dry needle behandeling ligt dus op de triggerpoints. Maar wat zijn dit? Triggerpoints zijn kleine, pijnlijke verhardingen in de spieren, die voorkomen dat de spieren zich kunnen ontspannen. Dit veroorzaakt pijnklachten, stijfheid en krachtsverlies, lokaal en in een specifiek uitstralingsgebied. Door het kortdurend aanprikken van de triggerpoints in de spieren met een heel dun naaldje, worden de triggerpoints gedeactiveerd, waarna de spieren zich ontspannen.

HOE KUNNEN TRIGGERPOINTS ONTSTAAN?

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan:

  • Acuut: door een verkeerde beweging of ongeval
  • Chronisch: door een langdurig verkeerde houding
  • Overbelasting en/of blessures bij sporters
  • Langdurig afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door een gips of een sling
  • Psychologische factoren als stress
  • Verkeerde positionering van het lichaam tijdens belasting

Triggerpoints kunnen uiteenlopende klachten geven, zoals spierpijn, spierkramp (in de nek, rug of kuit bijvoorbeeld), hoofdpijn/migraine, hielspoor of frozen shoulder. Stuk voor stuk vervelende klachten waarbij dry needling verlichting kan geven.

HOE VOELT DRY NEEDLING AAN?

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. De spier spant vaak lokaal even aan, wat heel kort een soort krampgevoel kan geven. Daarna ontspant de spier zich meestal direct weer. Na de behandeling kan het behandelde gedeelte kan wat stijf aanvoelen of je kunt je wat vermoeid voelen, maar dit is van korte duur. 

Benieuwd wat we met dry needling voor jouw klacht kunnen betekenen?

Heb jij ook te maken met, al dan niet chronische, spierklachten of verkrampte en pijnlijke spieren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om een afspraak te maken of bezoek ons inloopspreekuur. Wil je eerst nog meer informatie? Bel of mail ons dan even. We beantwoorden graag al je vragen.