fietstest

FysioMedics fitheidstesten: weet hoe fit je bent!

FysioMedics staat bekend om hun sportieve benadering van fysiotherapie. De slogan is niet voor niets ‘Je ervaart (top)sport service’. Ik wilde die service wel eens aan den lijve ondervinden!

Fitheid testen bij de fysiotherapeut

Er stonden twee testen voor mij op het programma, de Astrand fietstest en de FTP-test. Voor een duursporter zijn beide testen interessant om te doen. Ik mocht fietsen, maar fitheid testen op een loopband is ook goed te doen. Met de hartslagmeter in de aanslag ben ik op de hometrainer geklommen om te beginnen aan de eerste test: de Astrand fietstest.

Astrand fietstest

De Astrand fietstest duurt ongeveer tien minuten en meet de VO2max. Voor deze test zijn drie dingen van belang: hartslag, trapfrequentie en wattage. Gelukkig is het mij allemaal heel goed uitgelegd, de begeleiding van FysioMedics is top! Tijdens de Astrand fietstest heb je altijd een trapfrequentie van zestig, wat eigenlijk best laag is. Het wattage is afhankelijk van de hartslag, maar meestal ligt dit tussen 75 en 150. In mijn geval begon de test op het moment dat mijn hartslag 120 was. Op dat moment begon mijn zes minuten fietsen met een constant wattage en een constante trapfrequentie (en in mijn geval een aardig constante hartslag). Na zes minuten werd mijn hartslag nog eens gemeten, en via een berekening komt er dan een VO2max uit. De Astrand fietstest is helemaal niet zwaar om uit te voeren, je moet er alleen wel aan denken dat je juist niet zo hard mogelijk mag fietsen!

FTP-test

Na een paar minuten herstellen (ik nam het zekere voor het onzekere) van de Astrand fietstest was het tijd voor de tweede test: De FTP-test. FTP staat voor Functional Threshold Power, het doel is om te meten welk wattage je gedurende een uur kunt volhouden. Als handige bijkomstigheid kom je naast de wattages per kilogram ook de hartslagzones te weten, en dat wilde ik graag. In tegenstelling tot de vorige test, is deze test wel behoorlijk pittig. Het is de bedoeling dat je twintig minuten fietst en na deze twintig minuten kapot bent. Eigenlijk duurt zo’n test een uur, maar er zijn goede berekeningen om hem om te zetten in twintig minuten. Twintig minuten fietsen is prima gelukt, kapot gaan is echter lastiger inschatten dan je zou denken. Ik had nog nooit eerder een fitheidstest gedaan, dus ik had geen referentiekader wat betreft het te trappen wattage. Met hulp van de professionele kennis van FysioMedics werd mijn FTP-test alsnog een goede test met een uitkomst waar ik echt iets mee kon. Voor een FTP-test is het wel handig om al iets te weten over jouw wattages, maar noodzakelijk is het zeker niet. 

In totaal ben ik een uur bezig geweest met beide testen, de voorbereiding en het bespreken van de resultaten. Die resultaten zijn ontzettend leuk en geven goed inzicht in jouw fitheid. Of je nu tevreden bent of toch nog niet helemaal staat waar je zou willen, dit soort fitheidstesten motiveren om te gaan trainen en beter te worden. Wil jij ook weten hoe fit je bent? Wacht dan niet en doe ook eens wat testen bij FysioMedics!

Tags: , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.