sportfysiotherapie op locatie

Fysiotherapie op een sportclub: hoe zit dat?

FysioMedics staat bekend om haar drie prachtige praktijken, die ieder hun eigen specialisme hebben. Er is echter meer dan dat, zeker bij FysioMedics. Ook sportfysiotherapie op locatie speelt namelijk een belangrijke rol. Lees snel verder om hier alles over te weten te komen!

Waarom is een fysiotherapeut op een sportclub zo belangrijk?

Fysiotherapeuten zijn al lang niet meer gebonden aan hun praktijken, ze gaan tegenwoordig net zo gemakkelijk het (sport)veld in.  Bij verscheidene sportclubs is inmiddels op een of meerdere trainingsavonden een fysiotherapeut te vinden voor de verzorging van sporters. Nu weet je waarschijnlijk wel dat zij tapen en behandelen, maar dat is lang niet alles! FysioMedics houdt spelers namelijk het hele jaar in de gaten om blessures te voorkomen en prestaties te verbeteren. Er wordt op de sportclub dus team training verzorgd en sport analyses gedaan door FysioMedics. Er vinden dus een aantal keer per jaar fysieke testen plaats om spelers tot in detail te monitoren. Op deze manier kunnen fysieke veranderingen, zoals de groeispurt, in kaart gebracht worden. Door een Functional Movement Screening (FMS) komt FysioMedics alles te weten over de sporter. Ten slotte wordt er voor iedere sporter een individueel trainingsprogramma opgesteld. Dit programma is via FMS360 thuis te volgen.

Wat maakt monitoren van spelers zo belangrijk?

De sporten waar FysioMedics het meest actief in is, zijn: voetbal, hockey, honkbal, tennis, volleybal en basketbal. Iedere sporter beweegt op een andere manier, dus specifieke monitoring is belangrijk. Door sporters te monitoren en te onderwerpen aan fysieke testen komt FysioMedics veel te weten over beweegpatronen en fysieke belastbaarheid van de sporter. Bij de jeugd is het belangrijk om een groeispurtmeting te doen, aangezien de groeispurt invloed heeft op de fysieke belastbaarheid, blessuregevoeligheid en prestaties. Door een Functional Movement Screening (FMS) uit te voeren, analyseert FysioMedics bewegingspatronen, asymmetrieën en zwakke schakels in het bewegen. De FMS wordt met camera’s vastgelegd om in een later stadium vergelijkingen te kunnen maken. Door middel van specifieke training kunnen verkeerde bewegingspatronen verbeterd worden. De verbetering die uiteindelijk op beeld is vastgelegd is ontzettend motiverend om te gaan sporten!

Is er ondanks het monitoren en testen toch een blessure ontstaan? Ook daarvoor heeft FysioMedics een oplossing. De veldrevalidatie kan zowel op de sportclub zelf als op de locatie in Boekelo gevolgd worden. De behandelingen van de fysiotherapeut worden voor of tijdens de reguliere trainingen gedaan in een kleedkamer of speciaal ingerichte medische ruimte. 

De testresultaten zijn binnen, wat nu?

Uiteraard is FysioMedics niet voor niets fan van fysieke testen. Door specifieke trainingen kan er veel winst behaald worden voor de sporter, dus zo’n test heeft resultaat. Het online FMS360 trainingsprogramma wordt gebruikt om iedere sporter een individueel programma te bieden. Of er nu een groeispurtmeting of een FMS gedaan is, de oefeningen worden altijd afgestemd op de sporter. Naast FMS360 biedt FysioMedics individuele coördinatietrainingen en core stability trainingen aan om sporters sterker te maken. Om het gemakkelijk te maken, zijn de oefeningen uit FMS360 thuis te bekijken op het moment dat het uitkomt. Samen gaan we voor het beste resultaat: op een verantwoorde manier terug naar de sportiviteit!

Tags: , , ,

2 Replies to “Fysiotherapie op een sportclub: hoe zit dat?”

  1. Bedankt voor het delen van dit stukje. Ik wist niet dat er zoiets bestond als een groeispurtmeting bestond. Wel heel handig voor jonge kinderen die druk aan het sporten zijn, zo voorkom je blessures en dat ze hiervan moeten herstellen door naar de fysiotherapeut te gaan.

  2. Goed om te lezen dat fysiotherapie tegenwoordig verbonden is met de sportclub. Ik heb vroeger een blessure gehad door het voetballen en hier die is destijds niet accuraat behandeld, ben pas later naar de fysio gegaan. Goed dat ze jongeren beter in de gaten houden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

WhatsApp chat