Gezonde recepten voor de kerstdagen

Hoi allemaal!

Welkom bij deze christmas special edition! Want het is alweer december. Haleluja wat gaat zo’n jaar snel voorbij! 2020 is/was natuurlijk niet het meest gezellige jaar, geen festivals, geen feestjes, en of kerst écht te vieren is? Ik verwacht het niet.. maar niet getreurd, want ik ga jullie in deze blog een beetje opvrolijken met wat lekkere en gezonde keuzes op gebied van voeding! Want het is en blijft kerst, en daar hoort lekker eten bij. Met of zonder de hele familie.

En welke keuzes maak ik dan Laura?

Hoe kook ik gezond?

Nou een goede voorbereiding is het halve werk.

  • Zorg ervoor dat je zo puur mogelijk kookt, dus zonder pakjes/zakjes. Je kunt met een eigen mix van kruiden hetzelfde resultaat krijgen.
  • Bak in kokosolie of in roomboter, en liever niet in olijfolie of zonnebloemolie (e.d.)

Waarom? Olijfolie is toch onverzadigd en dat is toch gezond? Ja olijfolie is super gezond, maar als onverzadigde vetten worden verhit, worden het transvetten. En transvetten wil je gewoon niet in je leven hebben. Dit zijn super ongezonde vetten die voor hart- en vaatziektes zorgen. Ik ga hier verder op in een volgende blog, dus stay tuned!

  • Zorg voor voldoende verse groentes, en niet de voorgesneden groentes uit een zakje in de koeling bij de appie, maar snijd alles vers!
  • Stoom groentes liever in plaats van ze (kapot) te koken. Door het koken van groentes gaan er veel vitamines verloren, bij stomen blijven er meer vitamines aanwezig! Misschien dus een keer een andere manier van bereiden proberen?
  • Gebruik dadels en bananen en ander vers fruit in plaats van geraffineerde suikers
  • Als je weet dat je ’s avonds veel gaat eten, zorg dat je calorie-inname de rest van de dag iets minder is.
  • Drink water! En alcohol met mate.
  • En als je dan toch frisdrank wilt drinken, doe dan de ‘zero’ versie, (ook niet heel gezonde variant, maar alles beter dan al die suikers)
  • Gebruik vers vlees van de slager en niet van de supermarkt, daar wordt ook weer van alles (ook suiker) aan toegevoegd.

En om het jezelf nou niet te moeilijk te maken, heb ik hier enkele makkelijke en kleine receptjes voor de kerstdagen!

OMELETWRAP MET ZALM

Deze heerlijke wrap is gezond en boordenvol goede vetten en eiwitten!

Ingrediënten:

3 eieren
100 gram gerookte zalm
2 eetlepels halfvolle melk (of ongezoete amandelmelk)
Peper/zout
Potje zongedroogde tomaatjes
Hüttenkäse naar smaak toevoegen
Zakje rucolasla
Vers gesneden bieslook

Bereiding:

Klop de eieren los met de melk (of amandelmelk ongezoet). Verwarm de pan met wat kokosolie (zonder geur/smaak) en giet een kwart van het eimengsel in de pan, zorg dat het een dunne omelet wordt. Zorg dat ze aan beide kanten even goed worden gebakken en haal de omelet dan uit de pan. Herhaal dit tot het eimengsel op is. Snijd de plakken zalm, de zongedroogde tomaatjes, de hüttenkase, peper/zout en de bieslook in kleine stukjes en meng het allemaal door elkaar. Als laatste leg je er wat blaadjes rucola op. Voeg een klein beetje van het mengsel toe in een omelet en rol dit op, snijd de omelet in 2 of 3 stukken en zet dit vast met een prikker. Eetsmakelijk!

CHOCOLADEMOUSSE

Deze heerlijke chocolademousse is super gezond en klaar in een handomdraai!

Ingrediënten:

1 grote banaan (rijpe banaan voor extra zoete smaak, iets minder rijpe banaan voor wat minder zoete smaak)
1 rijpe avocado
2 theelepels cacaopoeder
Scheutje ongezoete amandelmelk
Handje vol ongebrande/ongezoute amandelen
Kokosrasp

Bereiding:

Pureer de banaan en avocado in een blender of staafmixer. Voeg vervolgens de cacaopoeder en amandelmelk toe. Wil je hem extra zoet hebben? Voeg dan een beetje honing toe. Als topping strooi je er wat kokosrasp overheen en drop er wat amandelen op. Eetsmakelijk!

LOEMPIA’S

Loempia’s passen eigenlijk voor en bij elk gerecht. Ik ben er gek op, alleen het is behoorlijk wat werk om loempia’s te maken. Dussss heb ik hier even een iets makkelijkere en ook nog gezondere versie voor je!

Ingrediënten:
16 rijstvellen (uit de vriezer)
2 rode paprika’s
150 gram taugé
Zakje worteltjes (julienne gesneden)
50 gram woknoedels
Evt. vers gehakte koriander
3 eieren
500 gram kippendij
2 teentjes knoflook
1 ui
80 ml sojasaus (of ketjap)

Bereiding:

Snij de knoflook en de ui fijn en de kippendijen in kleine stukjes. Verwarm een eetlepel kokosolie in de pan. Voeg de knoflook, ui en kip eraan toe. Bak dit goudbruin. Snijd de groentes klein en bak het even mee met de kip. Voeg de sojasaus eraan toe, breng op smaak met peper/zout en bak de kip gaar.

Zet de woknoedels 5 minuten onder in kokend water, giet ze af en snijd ze in kleine stukjes. Voeg dit in de pan met het kip en groente mengsel, voeg als laatste de gesneden koriander (optioneel) toe. Wel de rijstvellen in heet water, leg er 2 op elkaar, verdeel de vulling erover en rol ze tot loempia’s. Eetsmakelijk!

Nou, hierbij wat inspiratie voor de kerstdagen.

Win een gratis voedingsconsult!

Wil jij nou eens een goed voedingsadvies die je kunt combineren met jouw huidige levensstijl, waarbij je ook nog je doelen kunt bereiken? Je kunt een gratis voedingsconsult winnen!

  1. Like onze pagina @fysiomedics
  2. Deel dit bericht
  3. Maak een van de 3 bovenstaande receptjes en deel deze op social media onder: #voedingfysiomedics
  4. Aan het einde van deze maand wordt de winnaar bekend gemaakt!

Ga jij een van deze 3 receptjes maken? Deel je ze dan met ons op social media onder #voedingfysiomedics? Leuk joh!

Wij wensen jullie alvast hele fijne en vooral gezonde feestdagen!

Meer weten over voeding? Plan een voedingsconsult

Wil je meer informatie over gezonde producten en welke voeding het beste bij jouw levensstijl past?

Neem dan contact met me op (laura@fysiomedics.nl) om een voedingsconsult in te plannen en om jouw levensstijl eens onder de loep te nemen. Met een aantal kleine aanpassingen, zul jij je fitter en energieker voelen dan ooit tevoren!

Take care!

Laura

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

WhatsApp chat