Kruisband revalidatie

Op 14 november 2019 tijdens voetbaltraining ging ik door m’n linkerknie. Ik hoorde een ‘knak’ en viel op de grond. Ik kon de eerste paar minuten niet meer staan op mijn linkerbeen. Ik ben meteen gestopt met de training en ben thuis op de bank gaan zitten met de gedachte: ‘Dit is morgen vast wel over.’ Het deed wel pijn en m’n knie werd iets dikker, maar ik had verder geen idee over hoe ernstig het zou zijn. De volgende dag werd ik wakker met een ontzettend dikke knie en ik kon bijna niet lopen. Ik ben naar Fysio Medics gegaan, waar Kishan Basaw me heeft geholpen, om te kijken wat er met m’n knie aan de hand was. Door de zwelling was het moeilijk te concluderen wat er aan de hand was, maar ik moest uitgaan van een verrekte voorste kruisband of een gescheurde voorste kruisband. Om een goed oordeel te geven over mijn knie ben ik een week later teruggekomen, toen was de zwelling iets afgenomen.

Kruisband afgescheurd

Er werd wel snel duidelijk dat ik heel waarschijnlijk mijn linker voorste kruisband gescheurd had. Lopen en fietsen kon ik wel weer redelijk. Via m’n huisarts ben ik doorverwezen naar het Ocon. Na röntgenfoto’s en een MRI-scan was het duidelijk. Mijn kruisband was afgescheurd en ik had een klein scheurtje in mijn meniscus. Een flinke tegenslag. De operatie stond gepland op 4 februari 2020 en zal uitgevoerd worden door Dr. Van Houten. In de aanloop van mijn operatie ben ik bij Fysio Medics blijven trainen onder begeleiding van Kishan om me zo goed mogelijk voor te bereiden op de operatie. Ik wilde niet wakker blijven tijdens de operatie, dus nam een ruggenprik. De operatie is erg goed gegaan. Toen ik wakker werd had ik echt heel veel pijn in mijn knie, dus hebben ze wat extra morfine in m’n infuus gedaan.

Het scheurtje in mijn meniscus was groter dan verwacht. Het moest gehecht worden en hierdoor mocht ik mijn knie de eerste 3 maanden niet verder dan 90° buigen. Ook was nog niet duidelijk of het goed ging hechten. Mocht dit niet het geval zijn, zou er een kans zijn dat ik niet meer kon voetballen. Maar de verwachtingen waren dat het wel goed ging hechten omdat ik nog jong was. Op het eind van de middag mocht ik weer naar huis met een voorgeschreven recept voor medicijnen. Met krukken kon ik me best goed voortbewegen. Mijn moeder heeft me de eerste paar dagen heel goed geholpen met alles. Ik kon goed slapen en had eigenlijk helemaal geen pijn aan m’n knie. Ik werd alleen een aantal keer heel misselijk, waarschijnlijk door bepaalde medicijnen.

Revalidatie bij FysioMedics

Een dag na mijn operatie kwam fysiotherapeut Jesse al bij mij thuis om bepaalde oefeningen die ik moest doen uit te leggen. De oefeningen gingen best goed en ik kon steeds ietsjes meer. De eerste twee weken is Kishan ook nog drie keer bij mij thuis geweest om te helpen met oefeningen. Na twee weken kon ik door m’n ouders gebracht worden naar Fysio Medics zelf. Hier zijn we echt begonnen met mijn revalidatie. In het begin waren het nog hele rustige rek, strek en balans oefeningen. Vooral in het begin voelde alles best gek en was het soms ook wel een beetje eng. Maar onder begeleiding van Kishan ging het heel goed. Na ongeveer 3 weken had ik geen krukken meer nodig. We gingen steeds meer richting loop- en kleine spring oefeningen. Ook moest er natuurlijk gewerkt worden aan de kracht van mijn benen. Helaas kwam corona en kon ik een tijdje niet naar de fysio.

Fysio Medics heeft dit goed opgelost door met een app 2 keer in de week contact te houden en oefeningen te doen online. Ik kreeg opdrachten mee die ik die week kon/moest doen. Gelukkig mochten de fysiotherapeuten weer open na een tijdje, want daar kun je beter oefeningen etc. doen. Elke 3 maanden hebben we testjes gedaan zodat we konden zien hoe we er een beetje voor stonden. Ik kon steeds meer en kon ook al langzaam steeds meer met een bal. Elke week ging ik 2 keer naar de fysio om daar oefeningen te doen. Denk hierbij aan squats, deadlifts, legpress, leg extension, sprong oefeningen en ren oefeningen. Het ging heel goed met mijn knie en ik heb er eigenlijk nooit last van gehad. Mijn kracht is enorm toegenomen en ook mijn balans werd steeds beter. In oktober ging ik voor de eerste keer weer op het veld trainen. Ik had samen met nog een aantal andere geblesseerden training bij EMOS onder leiding van Kishan en Anouk. Ik mocht nog niet zo veel, maar het gevoel om weer te voetballen was echt goed. Ik ging ook weer langzaam met mijn eigen team, LSV JO-19, meetrainen. In het begin alleen nog maar pass en loopoefeningen. Later ook schietoefeningen en steeds verder richting echt meedoen met partijtje etc. Op dit moment train ik weer volledig mee met mijn team en ga ik van twee keer naar één keer in de week fysio. Het meetrainen gaat erg goed en ook de oefeningen bij de fysio gaan goed.

We hebben laatst ‘de één jaar later test’ gedaan en deze was ook goed. Op 8 maart 2021 moet ik bij het Ocon de ‘één jaar later test’ doen. Door corona gaan helaas de voetbalwedstrijden nog niet door. Maar ik hoop dat dit snel weer kan, zodat ik wellicht mijn eerste minuten weer kan maken. Ik ben tijdens mijn revalidatie erg goed geholpen door Fysio Medics en in het bijzonder Kishan en Anouk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

WhatsApp chat