Fysieke testen voor Jeugd

De visie en kennis van FysioMedics blijft zich ontwikkelen door nieuwe ideeën en innovaties op het gebied van sport en beweging. Blessurepreventie is een van onze belangrijkste pijlers. Wij streven ernaar om zoveel mogelijk jeugdsporters preventief te begeleiden zodat zij zich fysiek kunnen ontwikkelen en zo lang mogelijk blessurevrij kunnen sporten.


De Groeispurtmetingen

Omdat onze specialisatie en affiniteit ligt bij de (jeugd)sporter, vinden wij het belangrijk om hen zo goed mogelijk te begeleiden. De groeispurt verhoogt de kans op blessures en heeft invloed op de prestaties. Voor de sporter en tevens voor trainers is het van belang om de belastbaarheid, dus hoeveel een sporter aan kan, aan te passen aan de groeispurt. Door metingen uit te voeren krijgen wij een goed beeld van de groeicurve met de daarbij horende risico’s. Dit is voor zowel het kind, de ouders en de trainers/coaches interessant en essentieel om te weten.

Testen motorische vaardigheden

Jezelf fysiek ontwikkelen heeft een grote invloed op het dagelijks leven en tijdens het sporten. Hierdoor verlaag je de kans op pijntjes & blessures en gaat het prestatieniveau omhoog. Je manier van bewegen is hiervoor belangrijk, om erachter te komen of er risico’s in het beweegpatroon zijn. Daarvoor testen we de motorische vaardigheden, om samen doelgericht aan de slag te kunnen gaan.

Er zijn 5 motorische basisvaardigheden die ons fysieke prestatievermogen bepalen. Dit zijn uithoudingsvermogen, kracht, snelheid, coördinatie en lenigheid. Het beheersen van deze motorische vaardigheden zorgt voor een fors mindere kans op pijnklachten. Daarnaast vergroot het de sportprestaties en is er een grotere kans op actieve leefstijl op latere leeftijd aanwezig.

Bij FysioMedics hebben we ter preventie van blessures een screening opgesteld.Deze screening bestaat uit verschillende aspecten gekozen uit de motorische basisvaardigheden waarbij we vroegtijdig in kaart proberen te brengen waar een blessure kan ontstaan. Naar aanleiding van de uitslag van de testen kunnen wij een uitspraak doen over het fysieke aspect en geven wij relevante informatie en passend advies. De testresultaten worden gebruikt om de trainingsvoortgang van uw kind te monitoren, een training op te starten of eventueel tijdig aan te passen.

Bij FysioMedics hebben wij hier op aansluitend een eigen uniek programma ontwikkeld, het Motorisch Leer Programma (MLP). Dit programma leert om de goede motorische vaardigheden in vijf fases aan te leren. Bij elke fase horen verschillende testen om het beginniveau te bepalen. Fysiotherapie en lichamelijke ontwikkeling bij kinderen vraagt om specifieke kennis en ervaring. Trainingssessies worden goed op elkaar afgestemd. Evaluaties en monitoring bepalen dan het moment waarop men door kan stromen naar de volgende fase.

Testen is 1, er een adequaat vervolg aan geven is 2!

Meer weten over de testing (en trainen) bij het motorisch leerprogramma? Neem contact met ons op.

Ben je geïnteresseerd of heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.