Vijf veel voorkomende sportblessures bij FysioMedics

Sporten is leuk en gezond, maar het gaat helaas niet altijd van een leien dakje. Blessures kom je in de meest uiteenlopende sporten tegen. In dit blog bespreken we vijf veel voorkomende blessures.

#1 Verzwikte enkel

Een verzwikte enkel komt vaak voor bij sporters die op een harde of ongelijke ondergrond sporten. Denk hierbij aan voetballers, hockeyers en volleyballers. Bij een enkelblessure als deze zijn vaak de gewrichtsbanden opgerekt, ingescheurd of zelfs afgescheurd. Je hebt vast wel eens zo’n kenmerkend ‘ei’ op jouw enkel gehad, het gevolg van een verzwikte enkel. Afhankelijk van de ernst van jouw blessure duurt het herstel een paar weken tot enkele maanden. Bij FysioMedics helpen wij jou met de revalidatie van jouw enkelblessure. Wij zorgen dat het herstel goed verloopt en trainen op jouw belasting met een voor jou samengesteld programma.

#2 Hamstringblessure

Een blessure aan de hamstrings komt het meest voor bij sporters die aan explosieve sporten doen, zoals sprinters bij atletiek en voetballers. Hamstrings moeten goed getraind worden om blessures te voorkomen, want deze spiergroep aan de achterkant van jouw been krijgt weinig rust. Vooral aan het begin van het seizoen en aan het einde van een wedstrijd is de kans op een hamstringblessure het grootst. De meest voorkomende problemen zijn een verrekte hamstring, een ingescheurde hamstring of zelfs een afgescheurde hamstring. Hamstringblessures genezen goed door rust, maar ook actieve training is belangrijk om blessures in te toekomst te voorkomen. FysioMedics helpt jou met revalideren en trainen door middel van een individueel trainingsschema.

#3 Knieblessure

Knieblessures zijn veel voorkomende problemen bij verscheidene sporten. Van acuut tot chronisch, van voetbal tot wielrennen: vrijwel in elke sport is kans op knieproblemen. Waar bij hardlopen en wielrennen relatief vaak sprake is van klachten die in de loop van de tijd ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde houding, is bij sporten als voetbal en hockey vaak sprake van acute knieproblemen door een verkeerde beweging. Je leest het al, knieblessures zijn er in alle soorten en maten. De behandeling en revalidatie is er natuurlijk ook in alle soorten en maten. De preventie van knieblessures bestaat vooral uit het versterken van omliggende spieren. Als een knieblessure langzaam is ontstaan kan het zinvol zijn om eens een runninganalyse te doen bij FysioMedics om te achterhalen waar de klachten vandaan komen.

#4 Rugklachten

Net als knieblessures zijn ook rugklachten in alle soorten en maten denkbaar. Wielrenners en mountainbikers kunnen langzaam klachten oplopen door een verkeerde houding, waar ook de nek een belangrijke rol in speelt. Fitnessers en voetballers kunnen last hebben van meer acute rugblessures in de vorm van een verrekking. Omdat rugklachten zoveel oorzaken kunnen hebben, zijn er veel verschillende revalidatieprogramma’s mogelijk. Ook preventie door middel van verstering van de rug en core is belangrijk. Bij FysioMedics is het mogelijk om een speciaal rugprogramma te volgen om jouw rug te versterken en klachten te verminderen.

#5 Schouderblessures

Schouderblessures kunnen veroorzaakt worden door overbelasting en verkeerde training, maar ook meer acute oorzaken zoals een val zijn helaas niet zeldzaam. Bij dat laatste geval kan gedacht worden aan bijvoorbeeld een val van de fiets, het paard of een ongelukkige landing bij voetbal. De schouder is een complex gewricht. Veel voorkomende blessures zijn irritaties aan de pezen, een slijmbeursontsteking en problemen met de gewrichtsbanden. De behandeling van schouderklachten is divers en volledig gebaseerd op de specifieke aard van de blessure. Het is daarbij belangrijk om te bepalen wat jij nog wel kan en wat de beste manier is om te revalideren. Ook zet FysioMedics actief in op blessurepreventie, zodat jij in de toekomst minder klachten hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.