Zweepslag

Heb jij weleens last gehad van een spierscheur? Dat is heel vervelend. Zeker als de spierscheuring acuut ontstaat na een plotselinge beweging. Als er zo’n acute spierscheuring ontstaat in de kuit noemen we dat meestal een ‘zweepslag’. Echter kan zo’n spierscheuring in meerder delen van het lichaam ontstaan met dezelfde oorzaken en gevolgen.

Vaak ontstaat een zweepslag tijdens het sporten wanneer je plotseling van beweging verandert of accelereert. Sporten waarin we dit vaak zien gebeuren zijn onder anderen: voetbal, tennis, basketbal en atletiek. Een zweepslag hoeft niet altijd te ontstaan tijdens het sporten. Het kan ook ontstaan door bijvoorbeeld een ongeluk of een val. Ook dan kan een plotselinge overbelasting van een spier plaatsvinden. Ondanks dat een zweepslag plotseling ontstaat gaat er meestal al wel stelselmatig overbelasting van de spier aan vooraf. Dan ontstaan er in de spieren al kleine scheurtjes, waardoor de kans op een grote spierscheuring groter is. De leeftijd speelt ook een rol in dit verhaal. Op oudere leeftijd neemt de sterkte van spieren af, waardoor gevaar op spierscheuring groter is.

Vaak geziene oorzaken van een zweepslag zijn:

 • Ongeschikt schoeisel tijdens het sporten
 • Stelselmatig (en uiteindelijk een piek in de) overbelasting
 • Belasting van koude spieren
 • Sporten op een harde ondergrond
 • Te kort aan vitaminen en mineralen

Wat gebeurt bij een zweepslag

Een spier bestaat uit bindweefsel en spierweefsel. Het bindweefsel dient als aanhechting tussen de spieren en botten. Bij een zweepslag zien we meestal dat zowel het spierweefsel als bindweefsel beschadigd is.

Gevoel van een zweepslag

Wanneer een spierscheuring ontstaat voel je meestal een felle pijn. Hetzelfde gevoel als bij een zweepslag, vandaar de naam. Mocht de spierscheuring ernstig zijn, dan kan je zelfs een knappend geluid horen. Op termijn kan er een blauwe plek ontstaan op de plek van de spierscheuring.

De symptomen van een zweepslag:

 • Verlies van kracht in de spier
 • Zeurende pijn
 • Knappend geluid
 • Bloeduitstorting

Als je eenmaal een spierscheuring zoals een zweepslag hebt opgelopen is het zaak om zo goed mogelijk met de spier om te gaan om de schade niet te verergeren. Daarvoor hoef je niet direct naar de specialist te gaan. Op korte termijn is het zaak om de spier rust te gunnen en op de juiste manier te behandelen. Hoe beter je met een spierscheuring omgaat, hoe sneller het herstel zal zijn.

Wat kun je zelf doen op een zweepslag te behandelen:

 • Probeer de spier zo goed mogelijk gekoeld te houden
 • Met drukverband kunt u kleine bloedingen in de spier stelpen
 • Probeer de spier te ontzien door er niet te veel op te leunen
 • Een sportcompressiekoud kan helpen bij het herstel van de spier. Het zorg voor een betere doorbloeding. Het beschadigde weefsel zal daardoor sneller herstellen.

Zweepslag en Fysiotherapie

Tijdens het herstel kun je al rustig oefeningen doen op geleide van pijn. Bij FysioMedics kunnen we samen een behandelplan opstellen, zodat je zo goed en snel mogelijk hersteld van deze blessure.

We zullen een analyse maken van de ernst van de blessure en zullen in overleg met jou een persoonlijk trainingsschema opstellen met oefeningen die bij jou passen. Wil jij op een verantwoordelijke manieren herstellen van spierblessures? Neem dan contact met ons op.  Heb je vragen en wil je direct antwoord? Stuur ons dan gerust een Whatsapp bericht of neem telefonisch contact op.

FysioMedics heeft locaties in Enschede, Boekelo en Oldenzaal